Diashow Michala Černého / JAR – Kruger park a potápění se žraloky

Vzdělávací centrum Na Karmeli zve 16. června 2022 od 19 hodin na diashow Michala Černého / JAR – Kruger park a potápění se žraloky.

Kruger park je nejstarším africkým parkem, byl vyhlášen již v roce 1902. Jeho velikost je pro běžného evropana skoro nepředstavitelná, má totiž rozlohu skoro 20.000 km² což se u nás dá přirovnat k rozloze skoro celé Moravy! V tomto parku se také ještě jako v jednom z mála v Africe můžete pohybovat bez průvodce svými auty, což dává obrovskou svobodu při pozorování zvěře.

„V parku se dá spatřit kompletní africká velká pětka (slon, nosorožec, buvol, lev, levhart), já jsem měl štěstí a viděl jsem je všechny a někdy to bylo opravdu velmi blízké setkání. Jelikož mojí parketou je hlavně fotografování pod vodou, tak jsem v JAR nemohl vynechat ani potápění se žraloky a lachtany. Potápěli jsme se na několika místech s několika druhy žraloků a to včetně toho nejznámějšího – velkého bílého žraloka“, říká Michal Černý.

A samozřejmě i z potápění s těmito nádhernými tvory je spousta zajímavých a napínavých historek, na které se již nyní můžete těšit.

(90. min., 120,- Kč)

Cestovatelský stand-up – Beer with Travel – Expedice Lenka

Vzdělávací centrum Na Karmeli zve 7. června 2022 od 19 hodin na cestovatelskou stand-up show dvojice Beer with Travel s promítáním dokumentu Expedice Lenka.

Expedice Lenka. Pivní road movie, jakou jste ještě neviděli.

Benefiční road trip, během kterého musí čtyři kamarádi a jedna rezavá Felicie zdolat desítky piv a tisíce kilometrů napříč východní Evropou. To všechno na podporu malé Lenky, která trpí těžkou formou autismu. Pivní cestovatelé mají jasný cíl: za každou značku piva, kterou cestou ochutnají, přispějí na Lenčiny nákladné terapie.
Projeli vražedným městem na Ukrajině, pocítili účinek moldavského vína i policejních složek, vyrazili do českých vesnic v Rumunsku.
Ochutnali také magické kouzlo hraničních přechodů, které jsou jako bonboniéra. Nikdy nevíš, na jakého celníka narazíš. Ukrajinští se s cigaretou v ruce a zlatými zuby v puse smáli rezavému autu, moldavští se šibalsky ptali, jaké pašují zbraně, a srbští s kamenným výrazem udělali každému detailní prohlídku špinavého prádla i tělesných dutin.

Snímek obsahuje krom piva a trochy trapného humoru i nabušený soundtrack. Titulní píseň „Lenka“ složil a nazpíval písničkář Pokáč a zazní i skladby od umělců, jako jsou Ben Cristovao, Kapitán Demo, ANNA K., Klára Vytisková, Lake Malawi, The Atavists, MYDY, Light & Love, Paulie Garand & Kenny Rough, No Distance Paradise, Mc Gey, James Cole, Orion, John Wolfhooker a spousty dalších.

A kdo tedy Lenka je? Nejlepší bude, když se představí sama.
Jmenuju se Lenka, je mi deset a věřte nevěřte, při porodu jsem dostala deset bodů z deseti. Narodila jsem se zdravá jako řípa!
Po mých druhých narozeninách jsem se začala stahovat do jiného světa. Tahle planeta mě totiž úplně přestala bavit, ta její naplánovanost a očekávání! Nejsem hluchá, ale neslyším, protože nechci slyšet. Nemluvím, protože nechci mluvit. Nejím, protože k tomu není důvod. Je to tak těžký pochopit?
Doktoři mě tehdy zařadili do šuplíku s nápisem: Autismus 2. stupně s mentální retardací. Postupem času jsem po mnoha hodinových šílených záchvatech přistoupila na kompromis. Jsem ochotná se zapojit do světa svých rodičů za podmínky, že se oni zapojí do toho mého, a to nonstop.
Když to shrnu, někdo se mi musí prostě věnovat 24 hodin denně, jinak přestávám dodržovat naši dohodu. V posledních šesti letech mám téměř každodenně terapie, které jsou základní podmínkou propojení našich světů. Ráda bych s tím rodičům trochu pomohla… Více informací si můžete přečíst na mém webu https://www.lenkavrisidivu.cz .

NÁMĚT & SCÉNÁŘ: Beer with Travel
REŽIE: Beer with Travel & Tomáš Lyga
STŘIH: Tomáš Lyga /One Man Show/
VYPRAVĚČ: Martin Pisařík
SPECIÁLNÍ HOST: Alexander Hemala
TITULNÍ SONG: Pokáč

Expedice Lenka Trailer – https://youtu.be/riAmU_X07Ms
Pokáč – Lenka (titulní song) – https://youtu.be/X6nrU_P1teY

O BEER WITH TRAVEL
Beer with Travel, to je Honza a Vláďa, dva kamarádi od dětství, kteří milují vlaky, cestování a pivo. Projeli přes padesát zemí světa a o zážitcích z cest píší občas blog a sem tam knihu, vyrábí vlastní kolekci oblečení, dělají cestovatelský stand-up a právě dokončili dokumentární film Expedice Lenka. Vyrazili vlakem na pivo za polární kruh. Projeli stopem Náhorní Karabach a Arménii. S lahváčem v ruce navštívili uzbeckou poušť, kazašskou step, Aralské jezero, Velkou čínskou zeď i Černobyl. A splnili si velký sen a vypravili se na nejdelší vlakovou trať světa – Transsibiřskou magistrálu. O vlakovém road tripu napříč Ruskem napsali knížku a vydali ji pod hlavičkou vlastního nakladatelství BWT books. (www.bwtbooks.cz). Podnikli Expedici Lenka na podporu tehdy devítileté Lenky, která trpí těžkým autismem. Vypravili se opět na východ a projeli sedm států, tentokrát ovšem vlak vyměnili za starou rezavou Felicii (http://beerwithtravel.com/lenka).

(120 min., 120 Kč)

Diashow Matouše Hurtíka a Kristýny Tronečkové – Bhútán a Norsko aneb jak se žije v zemích štěstí

Vzdělávací centrum Na Karmeli zve 1. června 2022 od 19 hodin na diashow Matouše Hurtíka a Kristýny Tronečkové – Bhútán.

Nahlédněte za oponu zemí hřmícího draka a půlnočního slunce a prozkoumejte hloubku tamního života a spokojenosti. Jak se žije v zemích, které proslavilo štěstí? Norsko se dlouhodobě umisťuje na předních pozicích dle kritérií západního světa, kdežto Bhútán svou cestu razí skrze unikátní hrubé národní štěstí, které udává chod celého státu.

Co má společného jedna z nejbohatších zemí světa s buddhistickým himálajským královstvím? I přes jejich poutavé kontrasty toho mají společného překvapivě hodně.

Poznejte místa a lidi těchto neobyčejných koutů planety a zaposlouchejte se do vyprávění Matouše Hurtíka a Kristýny Tronečkové, kteří v Norsku a Bhútánu strávili v součtu několik let.

(90 min., 120 Kč)

 

Diashow Davida Hainalla – Toulky Siamem – zemí bílého slona

Vzdělávací centrum Na Karmeli zve 25.5.2022 od 19 hodin na diashow Davida Hainalla – Thajsko – Toulky Siamem – zemí bílého slona.

Siam, nebo chcete-li Thajsko, je úžasná země jihovýchodní Asie, kterou většina z nás zná nejspíš díky světoznámým plážím, průzračně čisté vodě.

Ale to rozhodně není všechno, co tato země nabízí. Bohatá historie plná příběhů, nádherná příroda, pestrobarevná paleta původních národů se svéráznými zvyky a obyčeji, tržiště, stánky a vynikající jídlo na ulici nebo náboženské tradice hluboce zakořeněné v běžném denním bytí a žití zdejších lidí.

Bangkok, to je moderní životem pulzující metropole s bezpočtem chrámů, paláců, svatyní, spletí vodních kanálů nebo třeba pestrobarevnou čínskou čtvrtí. Nedaleko Bangkoku jsou legendární plovoucí trhy nebo tržiště stojící za železničních kolejích. V Ayutthaya na nás dýchne bohatá historie a sláva vládců Siamu. Na severu Thajska se v okolí Chiang Mai budeme toulat v divoké přírodě národních parků s nespočtem nespoutaných říčních toků, vodopádů i krajinou původních vesnic, rýžových polí, čajovníkových plantáží i nádherných chrámů. Navštívíme i legendami opředené a obchodem s drogami nechvalně známé trojmezí mezi Thajskem, Myanmarem a Laosem, známé jako Golden Triangle. Na závěr se zastavíme na liduprázdných plážích a v mangovníkových porostech ostrova Ko Lanta a v okolí Ao Nangu.

Situaci v Thajsku výrazně změnil covid. Stálení není snadné se tam dostat, ale odměnou jsou nevšední zážitky spojené s objevováním země „bez turistů“. Přednáškou vás provede fotograf, průvodce a cestovatel David Hainall (délka 120 min.).

Vstupné 120,- Kč

Diashow Martina Půlpána: Lost Czech Man – Hedvábná Stezka – pěšky a stopem z Evropy do Číny

Vzdělávací centrum Na Karmeli zve 18.5.2022 od 19 hodin na diashow Martina Půlpána – Hedvábná Stezka – pěšky a stopem z Evropy do Číny.

Přemýšleli jste někdy o tom, jaké by to bylo zabalit si malý batoh a vydat se po stopách dávných karavan, které putovaly po stovky let z Evropy do Číny? Cestovatel Martin Půlpán, vystupující pod pseudonymem Lost Czech Man, se na takovou cestu vydal a nyní vás provede desítky tisíc kilometrů přes ta nejkrásnější, ale i nejzapadlejší místa na bájné Hedvábné stezce!

Vydáme se za dobrodružstvím, které se dá zažít jen jednou za život. Budeme putovat přes historická místa, která určovala chod dějin. Poznáme bájná města střední Asie, ztratíme se v nedostupných horách nebo ve vyprahlých pouštích. Celkem navštívíme třináct států a regiony, o kterých jste třeba nikdy ani neslyšeli nebo se neodvážili tam vydat. To vše pěšky nebo stopem a bez letadel!

Dozvíte se vše o historii jednotlivých zemí, poznáte spoustu zajímavostí o národech žijících v těch nejzapadlejších koutech světa jejichž vývoj právě Hedvábná stezka určovala.

Dostanete spoustu tipů, jak tuto staletou karavanní stezku zdolat bezpečně na vlastní pěst.

(90 min., 120,- Kč)

 

Diashow Radky Tkáčikové: Namibie

Vzdělávací centrum Na Karmeli zve 11. května 2022 od 19 hodin na diashow Radky Tkáčikové – Namibie.

Namibie – nejstarší poušť světa  s největšími dunami na světě, národní parky s množstvím zvěře, druhý největší kaňon světa Fish river, květiny staré 1500 let, krokodýli na hraniční řece Kunene a Epupa vodopády. Atlantský oceán a kolonie lachtanů a tučňáků. Opuštěné diamantové doly . Vše umocněno etnickou pestrostí – původní etnika Himbů zachovávající své zvyky včetně odívání, kdy ženy chodí jen v sukénkách. Hererové ve viktoriánských oděvech. Země plná překvapení.
(90 min., 120,- Kč)

Diashow Vojtěcha Lokši: Omán

Vzdělávací centrum Na Karmeli zve 5. května 2022 od 19 hodin na diashow Vojtěcha Lokši – Omán

Omán – blízká a dostupná exotika. Turisty stále ještě relativně málo navštěvovaná Země na východním cípu Arabského poloostrova má rozhodně co nabídnout – od fascinujících pouští přes obří hory až po parádní koupání, ať už v moři nebo malebných sladkovodních wádí. Vojta se s vámi podělí o spoustu zážitků, protože Omán projel teď křížem krážem.
(90 min., 120,- Kč)

Poupěnka a Štístko: Ať žijí pohádky!

Vzdělávací centrum Na Karmeli zve v neděli 19. prosince 2021 od 14 hodin na dětské představení dvojice Poupěnka a Štístko s názvem Ať žijí pohádky!

Štístko a Poupěnka se společně s broučky dostanou do pohádkového lesa. Pomohou tam Karkulce, aby jí nesežral vlk, a také potkají Jeníčka s Mařenkou na cestě k perníkové chaloupce. Naučí se hodiny s písničkou Tik ťak i kouzelná slůvka s Pyšnou princeznou. Udrží tajemství s písničkou Šušušu a spatří, jak drzou, nevychovanou Káču navštíví čert. Společně se všichni naučí zdravě papat se superhrdinou Mňamáčkem. Zazní taneční hity Hejbni kostrou a Jájájá, ale nebudou chybět ani známé, osvědčené písničky pro děti. (60 minut + autogramiáda s možností fotografování) Vstupné: 250 Kč

Prosíme dodržujte platná epidemiologická nařízení, tj. od 22.11.2021:

Pokud tyto podmínky nesplňujete a máte zakoupené vstupenky, můžete je vrátit na recepci centra (koupě za hotovost), nebo se obrátit na nakarmeli@skoda-auto.cz (nákup online).

Pozorujete-li na sobě příznaky nemoci nebo jste přišli do kontaktu s nakaženou osobou, buďte, prosíme, ohleduplní a zůstaňte doma.
Do centra vstupujte pouze s nasazeným respirátorem, nebo NANO rouškou a dodržujte rozestupy.

Tradiční Putování za Mikulášem

Opravdové nebe a peklo můžete prožít při Mikulášské nadílce ve Vzdělávacím centru Na Karmeli 3. prosince 2021 od 16, 17, 18 a 19 hodin. Netradiční cesta za tradičními lidovými zvyky začne v atriu vzdělávacího centra, odkud povede podzemím kláštera až do kostela Bonaventury. Děti spolu s rodiči projdou „adventní cestou“ plnou bytostí, které naši předci důvěrně znali. A předvánoční atmosféra pomůže poodrhnout roušku starých lidových zvyků i pro nejmenší diváky. Na závěr cesty samozřejmě čeká Mikuláš se svým andělským a čertovským doprovodem a nadílkou.

Vstupné:100 Kč/osoba

Nadílku pro děti přijímáme v daný den s viditelně označeným jménem. Od 1. listopadu je možné nakoupit vstupenky online přes tento web (sekce vstupenky), nebo na recepci Vzdělávacího centra Na Karmeli. Rezervace neprovádíme. 

Prosíme dodržujte platná epidemiologická nařízení, tj. od 22.11.2021:

Pokud tyto podmínky nesplňujete a máte zakoupené vstupenky, můžete je vrátit na recepci centra (koupě za hotovost), nebo se obrátit na nakarmeli@skoda-auto.cz (nákup online).

Pozorujete-li na sobě příznaky nemoci nebo jste přišli do kontaktu s nakaženou osobou, buďte, prosíme, ohleduplní a zůstaňte doma.
Do centra vstupujte pouze s nasazeným respirátorem, nebo NANO rouškou a dodržujte rozestupy.

Neperte se, prosím vás! – divadlo zrušeno

S ohledem na pandemickou situaci a nízký počet prodaných vstupenek rušíme divadelní komedii Neperte se, prosím vás! (30. 11. 2021 v 19 hodin). Vstupné bude vráceno stejným způsobem, jakým byl uskutečněn nákup.

Neperte se, prosím vás! – Brilantní izraelská komedie, plná překvapivých zvratů a břitkého židovského humoru. Tři sourozenci se sešli v advokátní kanceláři vyslechnout otcovu poslední vůli. Jejich setkání ale není výrazem sourozenecké harmonie. A co víc… důrazným přáním zesnulého v poslední vůli je, aby se jeho děti měly rády. A největší díl dědictví má získat jakási tajemná Nina, kterou nikdo nezná… Účinkují: Martina Hudečková, Ladislav Hampl, Jaroslav Vlach, Kateřina Holánová, Miroslav Etzler a další. (100 min), Vstupné: 420 Kč

Vstupenky zakoupené v předprodeji 2020 zůstávají v platnosti. 

HYGIENICKÁ OPATŘENÍ V RÁMCI COVID-19

Divák může být do sálu vpuštěn pouze tehdy, pokud se prokáže splněním jedné z následujících podmínek:

(Připravte si vše potřebné ke kontrole předem!)

Pozorujete-li na sobě příznaky nemoci nebo jste přišli do kontaktu s nakaženou osobou, buďte, prosíme, ohleduplní a zůstaňte raději doma.

Do divadla vstupujte pouze s nasazeným respirátorem nebo NANO rouškou a dodržujte rozestupy. Používejte dezinfekci rukou.

 

MENU